bestuur clubnieuws lokatie jeugd Senioren g-badminton toernooien
Home De vereniging Competitie Archief Sponsors

In den beginne...

"Hita ’67 slaat een nieuwe weg in" is de kop van een artikel in De Hilverbode van augustus 1971. Wat heeft dit met onze club te maken? De ondertitel geeft het aan: "Naast tafeltennis nu ook badminton". Tafeltennisclub Hita ’67 speelde destijds in de hal waar nu De Werckwinkel is gevestigd. Een aantal leden, waaronder de voor mij bekende namen Pieter van Ham en John en Tineke Elward, kwam op het idee om ook aan badminton te gaan doen. Ik citeer uit het artikel in de Hilverbode: "Juist in deze tijd, waarin men dikwijls de kreet 'Eendracht maakt macht' kan horen, heeft de tafeltennisvereniging Hita ’67 het, naar onze bescheiden mening, lofwaardige initiatief genomen, deze kreet om te zetten in een werkelijke daad. Wat mag dit alles dan wel niet inhouden? Welnu, Hita ’67 wil er graag toe overgaan om naast het tafeltennis ook een afdeling badminton op te richten." Prachtige zinnen, doet mij denken aan het taaltje van het Polygoon-journaal. Uiteindelijk wordt de oprichting van onze club op 14 december 1972 bij notaris Murray vastgelegd, het betreft de oprichting per 29 juni 1972. Het allereerste bestuur bestaat uit Pieter van Ham, Marianne Kuypers, Fons van Beurden, Mieke Schijvens, John Elward, Albert van Hoof en Dries Kuypers.

 

Méér dan alleen badminton

Het valt me op dat reeds vanaf de oprichting naast het 'gewone' badmintonspel veel nevenactiviteiten worden georganiseerd. Bijvoorbeeld, in november 1972 is er een 'oriëntatierit'. De route komt langs "Stella Artois" (van dit biermerk hoor je nooit meer iets van), "het gasstation" en "de Plukmutsen". Dat het duidelijk een andere tijd is geeft een opdracht voor de kinderen aan: "Hoeveel dubbele telefoonpalen staan er tussen 9 en 10?". In 1974 was er geen chinees na afloop van de clubkampioenschappen, maar 'koud buffet bij Van Hoof'. In 1976 barbecue in Reusel, in 1978 naar de bowling. De volgende -beetje dubieuze- activiteit verzint Chris Westra in 1979: het 'partnerruiltoernooi'. Midlife-crisis bij Chris? In één van de volgende stukjes kom ik nog terug op andere activiteiten na 1980, ik zie namelijk al doorbladerend bezoeken aan Lindlar in Duitsland, zeskampen, handicapwedstrijden met ooglapjes en voetflappen en (hoe kan het ook anders) tafeltennis.


Sportmannen en sportvrouwen van het jaar

In 1976 worden de 'sportman van de club' en het 'meest trouwe lid' bekend gemaakt (voor de liefhebber: Joep Brabers en Jo Bazelmans). Die verkiezingen mogen wat mij betreft weer ingevoerd worden, ik zal alvast een plaatsje in mijn prijzenkast reserveren. In 1978 wordt Pieter van Ham erelid. In datzelfde jaar wordt Tineke tijdens de bowling uitgeroepen tot 'sportvrouw van de club'. Bas wordt in 1979 'sportman van de club'. Klap op de vuurpijl is de uitverkiezing van Tineke in 1979 tot 'sportvrouw van Hilvarenbeek', gehuldigd door burgemeester d’Hondt.

In die tijd maakten John en Tineke Elward medailles voor het jeugdtoernooi, met de hand. Uiteindelijk ook een pijnlijke hand: het knippen van de 50 medailles uit het zware karton, en daarna met goudverf beschilderen, kostte Tineke 4 weken een zere vinger! Je moet er wat voor over hebben om sportvrouw van het jaar te worden.

Rinus Mohlmann

Als je in een archief duikt is de kans groot dat de gedachten teruggaan naar vroeger. Aan de hand van drie simpele woorden bij het jaartal 1973 gingen bij mij de gedachten terug: “Trainer: Rinus Mohlmann.” Ik heb ergens tussen 1986 en 1990 zelf training gehad van Rinus, bij Sauron in Tilburg. Ik heb hem destijds ook nog thuis geïnterviewd voor het clubblad van Sauron. Later begreep ik pas dat Rinus een toptrainer was, hij trainde en coachte jarenlang de Nederlandse top. Ook in zijn topjaren bleef hij training geven aan de niet altijd gemotiveerde studentjes van Sauron, hij had daar heel veel plezier in. Dat vertelde hij toen ik hem misschien wel 7 jaar later voor het eerst weer tegenkwam: hij kende mij na 1 blik nog bij naam, wist precies hoe en met wie ik jaren daarvoor speelde. Erg knap! Ik vond hem sowieso een erg sympathieke en kundig man, die helaas enkele jaren terug overleden is.


Jeroen van Breemen

Geschiedenis